HEM | OM OSS | KONTAKTA OSS
Ledare Strömstads Tidning 20 oktober 2012

Skee behöver fler ben att stå på

Till veckan skall kommunfullmäktige i Strömstad sammanträda, och ett av ärendena då är en motion från folkpartiet om Skee. Partiet vill lyfta frågan om vad som behövs för att samhället skall få en positiv utveckling. Flera förslag läggs, och ett krav. Kravet är att det absoluta förbudet mot livsmedelsförsäljning tas bort i detaljplanen. Förbudet gör att investerare tvekar och utvecklingen i Skee bromsas, hävdar folkpartisterna.

Det är inte obekant för någon att livsmedelshandeln blomstrar i Strömstad och att gränshandeln nått närmast otroliga proportioner. Det tycks inte vara en ände på etableringar och förslag på sådana.

Snart öppnar nya ICA på Prästängen, i Nordby tas snart nybygget i bruk och en av områdets matbutiker kan flytta in i nya, än större, lokaler. Propåer finns om en etablering närmare Svinesund, hur det går med det är än så länge oklart. Och hur går det till slut i Skee? Skall kommunen tacka nej till en matbutik, och det som den kan dra med sig i form av andra etableringar? De flesta andra kommuner skulle helt säkert tacka och ta emot.

Handel i olika former är ju en framgångsnisch för Strömstad. Hundratals arbetstillfällen står på spel i Skee, och det är inte att förakta.

Motivet till den negativa hållningen, att det behövs mark för ytkrävande handel och industrier är vällovligt, men just nu tycks det vara mest tryck på att få tomt för annan handel än just ytkrävande.

Lilla Oslovägen, en gång i tiden en gata för industriverksamhet, kommer snart att vara helt utbyggd för handel.

Prästängen var från början ett industriområde, men handeln breder ut sig där också. Konstigt nog står det dock fortfarande tomma tomter på Erlandseröd, bitar av industriområdet som mest ser ut som upplag. Någon överhängande brist på industritomter verkar det inte vara.

Tiderna kan förändras, Norgehandeln kan naturligtvis vända någon gång i framtiden, det vet alla strömstadsbor som varit med ett tag. Allt annat vore ologiskt.

Det är risker med alla former av etableringar. Tider kan komma då Strömstad står med för många matvarubutiker likaväl som andra verksamheter kan få svårigheter och måste packa ihop.

Mångfalden behövs förvisso men vill ett företag öppna en matbutik är det svårt att förstå varför kommunen skall säga nej. Jo, det står i planen, men den går att justera.

För övrigt finns det i folkpartiets motion goda förslag på att göra Skee mer attraktivt. En sak som dock inte nämns är stationsbyggnaden. Den borde väl stå som nummer ett på listan.

Oavsett vad byggnaden skall användas till i framtiden, så har både kommunen och ägaren ett ansvar att se till att den inte faller ihop totalt. Det ser inte bra ut som det gör idag. Det tycker nog varken skeeborna eller tågpassagerarna som snart skall få resa på den nylagda banan.

« Tillbaka
 
POSITIV UTVECKLING I SKEE Skolvägen 10 (Gamla banklokalen) 452 60 SKEE
Epost. info@pu-skee.se

Bankgiro: 861-1824
POSITIV UTVECKLING I SKEE är en ideel förening med syfte att tillvarata den utveckling och byggnation som har påbörjats och som avser att påbörjas i Skee. Med en positiv anda ska vi påverka det som händer och se till att utvecklingen blir positiv för oss som redan har investerat i Skee och för kommande investerare, både privata och företag.
SPONSORER


Kjell-Åke Thelin Åkeri AB